Loggen, april

Loggbok april 2018

>> Loggen för maj finns här

25 april

Nu blir det några dagar i storstaden. Försått luktärt, blomkål, kålrabbi, purjolök, chili, paprika och lagt groddad potatis på jordbädd efter tips från Sara Bäckmo, att förrota potatisen: https://www.youtube.com/watch?v=i-YTwOWgGiQ&t=158s. Hon gör det för en tidig skörd och att undvika bladmögel på potatisen. De ska stå 4-5 veckor på jorden, som också vattnas.

Hoppas det inte blir för varmt i växthuset. Men jag har anlitat en vän som ska vattna om det skulle bli så. Har varit rätt svalt senaste dagarna och prognosen säger det om helgen som kommer. Det som är så fint är att jag har ett växthus. Annars hade jag inte haft så mycket på gång.

 

24 april

Grävare med harv vidtalad. Ägnar mig mer åt förodling än jordbearbetning. Blir nog bra så.

19 april

Idag städar vi växthus och monterar upp ett arbetsbord med två enkla bockar. Det blir bra. Och pumpen ställs på bryggan så vi får vatten till land och rabatter. Sommaren är på väg liksom bondbönorna i växthuset. En spetspaprikas frön läggs i jord i godisburk. Hoppas fröna är grobara och ger skörd. Kanske de bör växa i växthuset för att klara sig?

18 april

Spänt ut snöre i diagonaler. Kanske blir mina land så här? Får se om det blir lagom stora avgränsningar. Jordarbete återstår. 3 m2 av 150 är klart.

17 april

Ännu en dag bland rotogräset. Har satt upp gallerkompost under stora tallen där jag lägger grässvålen. Lite av ett dilemma att inte ha färdig plats att sätta plantor och potatis samtidigt som jag borde förgro flera grönsaker. Vill inte stå med för mycket i krukor utan plats att sätta dem. Men vädret har varit fint att jobba i. Lagom varmt och molnigt. Torrt i marken.

Förgroddningen: Känner mig osäker på när och hur jag ska göra med förgrodda plantor. Marika, min mentor, säger jag ska ge dem mer ljus och stå svalt. Och sätta om dem i större krukor när de bytt miljö ett tag. Mycket nytt för mig. Imorgon åker de ut i växthuset.

16 april

Nu börjar jag gräva i landet. En halvtimme i taget är nog lagom. Vältrar upp grässvålen och lägger rotklumpar i skottkärran. Får bli till en kompost. De röda måra-rötterna lägger jag för sig och samlar på tills det är dags för ny växtfärgning.
Blir nog duktigt trött i kroppen efter detta. Vill inte krokna. Får anpassa frön efter odlingsyta.
Och alla små fynd i jorden kommer jag göra ett litet kollage av. Hittills har jag hittat en vit knapp, två glasskärvor och en metallmojäng som hör till en klänypa. Jorden talar.

13 april

Bokashi fixas. Borrar hål i en hink, häller grönsaker och fruktrens i hinken med bokashiströ i lager emellan. Pressar till det hela med en sten. Hinken i en annan hink där lakvattnet hamnar. Mjölksyrejäsningsprocessen kan börja.

 

12 april

Fixar med varmkomposten. Öppnar, tar bort kol o aska som ligger överst och gräver om. Kan vara ok men saknas maskar. Fyller på med kylskåpsrens. Hoppas den tar sig. Startar bukashi inomhus.

11 april

Solen skiner men tjälen biter sig fortfarande kvar. Ägnar dagen åt att hämta mina köpta skifferblock. Och njuter av krokus som dyker upp här och där. Syrenhäcken putsas på utsidan. Snarast ska jag såga ner en del gamla syrengrenar för en välbehövlig föryngring.

 

9 april

Åter till stugan med tåg och bil. Hoppas att all snö är borta och att det töat bort. Har köpt skiffer av en granne som ska ligga som gångar i trädgårdslandet. Det är läge att se över grävspaden och grepen. Kanske behöver jag köpa nya? Och en trådkorg till kompost? Blir en tur till Växjö eller Vetlanda närmaste dagarna. Och till Kalmar för att kolla på fönster, isoleringsglas, och på hylla i växthuset på IKEA.

6-7 april, Österfärnebo

Plantering av kål av olika sorter. Ett frö i varje. Inte fyra som jag gjort.

Österfärnebo folkhögskola. Om några månader får vi se hur det gick. Fler bilder från kursen här.

5 april -18

Lägger fram fyra sorters potatis i utspridda i kartonger i köket.

Förkultiverar:

  • Bondbönor
  • Barlottibönor
  • Olika kålsorter

Lägger två eller fyra frön i varje kruka. Vattnar väldigt väl och täcker över med plast och lämnar stugan för några dagar.

Loggbok mars 2018

Sista dagarna i mars tar jag fram frön. Sorterar och lägger i grupper. Konstruerar ett schema i Excel-ark med uppgifter om de olika fröna. Förgro, antal frön, bredder och längder. Eldar i vedspis och kaminer. Snön faller.

Tvättar overallen och mäter upp längden i ärmar och ben för att korta av den.