Aubergine

Förkultivering av aubergine

Aubergine sås inomhus februari–mars.  Soligt fönster eller under växtbelysning.

1. Fyll odlingsbehållaren med näringsfattig såjord, upp till 1 cm från behållarens kant.
2. Fördela frön jämnt med ett mellanrum på 5–10 mm.
3. Strö 1–2 mm såjord över fröna. Platta inte till jorden.
4. Märk sådden med sort och datum, t ex på en pinne nedstucken i jorden.
5. Ställ krukan i ett odlingstråg.
6. Vattna så att jorden blir genomfuktad. Vattnar du ovanifrån häller du försiktigt vatten över sådden tills det rinner ut i odlingstråget/miniväxthuset. Du kan också vattna direkt i odlingstråget/miniväxthuset så att vattnet sugs upp i jorden underifrån. Häll bort överflödigt vatten ur tråget när jorden är mättad och ytan känns fuktig.
7. Sätt lock på miniväxthuset eller täck behållaren med plastfilm.
8. Fröna behöver värme för att gro. Placera därför tråget på en värmematta eller fönsterbräda med element under, i ett soligt fönster eller under växtbelysning med ljus 14–16 timmar per dygn.  Du ska hålla din frösådd fuktig. Ser den torr ut kan du lyfta på miniväxthusets lock eller plastfilmen och vattna försiktigt med ljummet vatten, gärna med en blomspruta.
9. När plantorna tittar upp tar du bort locket eller plastfilmen och stänger av värmemattan. Nu vill plantorna ha massor av ljus och inte fullt så varmt som tidigare. Alla frön kommer inte att gro samtidigt men har några börjat är de andra också på gång.

Näringsinnehåll

Aubergine är bra för matsmältningen, eftersom den är lite bitter, och den motverkar både bakterier och virus.
Vitamin B1, B3 och B6, folat, koppar, magnesium, mangan, kalium, antioxidanter (antocyanin) och bitterämne.
Aubergine hjälper matsmältningen genom att stimulera produktionen av matsmältningssekret, sänker skadligt kolesterol och är antibakteriell och antiviral.