Vill du bli lycklig

– skaffa dig en trädgård!

Loggen, maj

Loggen, maj 2018

19 maj

Förvattnat och sått dill ikväll. 4000 frön strödde jag ut i smala rader i odlingslott D. Imorgon åker socker- och märgärt ut i L. Ska bara ligga i blöt under natten först.

I växthuset väntar flera grödor på utplantering: blomkål, tre sorters kålrabbi, paprika, några ynka brysselkål. Grönkål och svartkål har just försåtts. Stolparna är till hälften uppsatta av H-Ö och I. Tack för det! Gäller för mig att få upp den andra hälften.

Just nu är dagarna långa och ljusa. Kortet nedan togs 21:30. Myggigt men fortfarande härlig temperatur.

12 maj

Österfärnebo, kursdag. Teori och praktiskt arbete i landet. Film om gatuodling i Detroit. Lyckad dag.

Och i Ramkvilla är takstolarna resta. Carporten nästan färdig.

11 maj

120 potatisar nere i jorden. Fem olika sorter. Finns i P, Q, R, S och T. Några grisapotatisar delade jag i två. Snittytan doppade jag i aska efter tips från Torvald Fält. Lär vara anticeptiskt.

Några vitlöksklytftor hamnade på plats i samma ruta som gul- och rödlöken.

Dagens sättplan finns här.

Sorterar, delar och doppar i aska.

Förgrott på jord vilket gjort att rottrådar bildats.

9 maj

Köpte och sågade stolpar till frilandet. 690 kr, 195 cm, 34 stycken.

SAABen svalde all virke.

8 maj

28 – 31 grader varmt ute. Bris framåt kvällen. Då vattnade jag och satte sex rader sommarmorötter på plats A. Hälften kvar i påsen.

7 maj

Godmorgon. Ser ut och känner mig nöjd. Riktigt nöjd. Nu frukost med smoothie på förstukvisten sen peta ner frön i krukor och i landet. Fotoramar ska göras färdiga och sättas upp i Vetlanda. Jobb och bokföring vid datorn. En strålande dag.

Förmiddagsfika på förstukvisten.

Måndag morgon, och mitt huvud känns så lätt…

6 maj

Två sköna helgdagar med hög temperatur och skönt solsken. Lördagen ägnades åt trädgårdsmässa i Karlskrona och besök hos gamla vänner. Köpte tre tomatplantor; körsbärs-, päron- och bifftomater. Nu får vi se om jag klarar att sköta dem. Har aldrig hanterat tomatplantor. Hämtade också ut två gamla sotluckor till bakugnen som jag köpt på auktion på nätet. Så nu kan bygget börja…

Söndagen planterade jag och vattnade de två första odlingslotterna, C och E. Gjorde också en karta över mina stenavgränsade lotter. Blir numrerade från A till R. Nu får jag ge mig av och köpa viltskyddsnät och fixa stolpar. Det kan bli Allox 1,5 m hög x 20 meter lång. Tre rullar à 499:- går åt, finns på Granngården. Eventuellt måste jag beställa i förväg. Att ha gunnebonät eller annat staketliknande metalltingest lockar inte det minsta. Dyrare är det också.

Mycket jobb idag. Vänstra knät värker sedan jag försökte bära en för tung sten, nacken knakar och ryggen känns av. Men det är roligt att äntligen komma igång med planterandet på lotterna.

Jag och mitt nyplanterade lökland. Gul lök och röd lök. Ruta E. Kanske flyttar hit vitlöken på den plats som blev över i rutan. Eller så ska det finnas blommor där?

 

Jag och mitt palsternacksland. Ca 170 frön från Gudrun. 9 rader. Avslutas med en tallkvist. Fröna ska visst ta upp till en månad att dyka upp. Bra att läsa på så man inte tro man misslyckats i onödan.

4 maj

Idag gjorde jag det, utan snören eller måttband. Jag la ut skifferstenarna som bildar ett trettiotal rutor. Där kan jag plantera och sätta grödor. Ser fram mot nästa steg. Steg, förresten. Det är lätt att gå på skifferplattorna. Jag har har provgått fram och tillbaka och det känns som om det funkar. Några stenar återstår. Men något ska vara till imorgon också.

Har inplanterat ett 100-tal daggmaskar i komposten. Bokashikomposten står och jobbar på kökstrappen. Ger lite lakvatten att vattna med. Men ännu bara lite. Verkar funka i alla fall.

Har köpt ut 6 st betongstolpar till carporten. Tunga som attan, men det funkade att få hem dem. With a little help from my friends.

1 maj

Skönt med folk som ser behov och som dessutom kan hjälpa till att lösa dem! Under tiden i Sthlm kom Isaksson och fixade jordmyllan till mig. Jag har enbart krattat och slätat ut, tagit bort lösa rötter. En annan ansträngning än det tidigare arbetssättet. Nu ska här planeras var/hur sakerna ska planteras. Och så ska jag knipsa bort de tallrötter som sticker upp efter bearbetningen.

Och på andra sidan tomten är carportgrunden lagd och delarna står på vänt till nästa helg. Det är inte jag som gör detta, eller planerar. Bara supportar en bra bilplats.

>> Loggen för april finns här