Vill du bli lycklig

– skaffa dig en trädgård!

Smarriga maträtter

FISKSOPPA MED SAFFRANSFRAICHE

1 tsk olja 
1/2 liten finstrimlad purjolök 
1 litet grovstrimlat stånd fänkål 
1 strimlad morot 
6-7 dl fiskbuljong, fond el tärning 
300 g vit fiskfilé, spätta, kolja t ex 
1 dl torrt vitt vin 
salt, peppar 
2 msk klippt dill 
2 dl skalade räkor 
2 dl musslor + spadet, konserv
Servering:
1/2-1 kuvert saffran 
1 burk Fraiche, 2% naturell 
1 krossad vitlöksklyfta 
Baguette
• Hetta upp oljan i gryta.
• Rör i strimlor av purjo, fänkål och morot. Låt allt mjukna utan att ta färg.
• Späd med mesta buljongen, småkoka under lock ca 10 min.
• Skär och lägg i fisken i bitar, rör mycket försiktigt. Späd med mera buljong, sjud vidare ca 5 min. Fisken blir snabbt klar.
• Häll på vin och musselspad. Smaka av med salt, peppar och klipp ner dill.
• Blanda sist i räkor och musslor.
• Hetta upp igen men låt inte soppan koka mera.
Rör ihop en läcker saffransfraiche medan soppan står på spisen.
• Krossa saffran och blanda i fraichen tillsammans med krossad vitlök.
• Servera soppan varm med en klick saffransfraiche.
• En bit sprödvärmd baguette till soppan är gott.

TORSK MED TOUCH

Kalorifattig är inte denna enkla rätt, men försvinnande god.  
Jag fick receptet av en tjej som var uppvuxen på en ö i  
Gryts skärgård tillika förtjust i god mat. Receptet kan förvisso halveras, men varför chansa? INGE
800 g torskfilé, färsk eller djupfryst  
3 msk svensk senap  
3 msk majonnäs (riktig!)  
3 msk mjölk  
1 knippa finhackad dill  
3 msk smör  
1 msk salt
• Smöra en ugnssäker form och lägg i filéerna.
• Strö över salt.
• Rör ihop senap, mjölk och majonnäs samt täck fisken med detta.
• Strö över dillen och sätt in anrättningen i ugn 250 grader ca 20 minuter.
• Serveras med kokt potatis.

Helenas morots-soppa

5 stora morötter  
2 potatisar, okokta  
1 gul lök
• Skala och skär i bitar. Fräs i smör i stor gryta.
• Koka grönsakerna mjuka i 6 dl vatten + 2 grönsaksbuljongtärningar.
• Häll i 4 dl kall mjölk
• Mixa till lagom konsistens
• Klicka i keso i tallriken och lägg ev i kokt broccoli

Indisk linssoppa

2 dl röda linser  
1 liter vatten  
1-2 grönsaksbuljongtärningar  
1 finhackad gul lök  
2 finhackade vitlöksklyftor  
Lite olja eller smör  
1/4 tsk kanel  
1 krm mald vitpeppar  
1 lagom stort lagerblad  
1/2 tsk senapsfrö  
1/2 tsk paprikapulver  
1/2 – 1 tsk curry  
1 burk krossade tomater (400g)  
1/2 paket fryst hel spenat (125g) alt broccoli  
Ev 1-2 tsk salt  
rikligt med persilja  
1 citron
• Häll linserna på tallrik och rensa och skölj. Koka dem mjuka i vattnet ca 40 minuter. Ska koka sönder.
• Smält under tiden smör i rymlig stekpanna. Fräs försiktigt lök och vitlök utan att det får färg. Tillsätt alla kryddor och rör om snabbt
• Häll i tomaterna och låt puttra utan lock ca 15 minuter.
• Häll i bladspenaten/broccoli och koka tills det gröna är färdigkokt. Lyft av från värmen.
• Blanda linser och tomatröran. Ev salta och rör om. Tillsätt persiljan.
• Servera soppan rykande varm med stor citronklyfta som var och en klämmer ner direkt i sin tallrik.

Fransk löksoppa

6-8 gula lökar  
50 g smör  
1 l köttbuljong  
2 dl torrt vitt vin  
1 lagom stort lagerblad  
2 krm timjan  
1 krm svartpeppar, helst nymald  
1 tsk salt  
4 dl schweizerost  
50 g parmesanost, riven  
4 skivor vitt bröd  
Ugnssäkra portionsskålar
Ugn 275 grader
• Skala löken, halvera och skär i tunna skivor.
• Skär brödet i små kuber. Rosta på plåt i ugnen. Rör om då och då.
• Smält smör i rymlig kastrull. Tillsätt skivade löken. Låt puttra på svag värme under omrörning tills löken ”smälter” ihop och blir guldgul, nästan genomskinlig och glansig, ca 8-10 minuter
• Späd lökfräset med 1 liter vatten och buljongtärningar. Tillsätt vinet och kryddorna.
• Koka soppan och låt koka sakta i 15 minuter. Smaka av med salt.
Kan förberedas till hit
• Fördela i skålar och lägg i rostat bröd. Blanda ihop ostarna och strö över rikligt – ett ostlager som håller sig flytande på de lätta brödtärningarna.
• Ställ skålarna på en långpanna och gratinera i 5-8 minuter och tills osten fått gyllengul färg.

Spenatsoppa på ”en minut”

• 2 hönsbuljongtärningar och
• 8 dl vatten kokas ihop med
• 150 g smältost och
• 1 paket djupfryst hackad spenat
• Serveras med kokt ägghalva.

Musselsoppa

2 lökar  
1 vitlöksklyfta  
1 burk musslor i vatten  
2 1/2 dl vispgrädde  
persilja
• Hacka lökarna och fräs dem i kastrull.
• Häll i musselvattnet och grädden och hälften av persiljan. Låt sjuda.
• Häll sist i musslorna och persiljan och servera.

Soppa från Madeira

500 g gul lök  
1 1/2 msk olja  
1 burk krossade tomater  
1 lagom stort lagerblad  
1 tsk salt  
3 krm hel koriander eller 1-2 krm krossad koriander  
5 dl vatten  
4 tjocka skivor vitt bröd (200 g)  
4 ägg  
1 msk margarin/smör
• Skala löken, halvera och skär i tunna skivor. Fräs i olja ca 10 minuter.
• Häll på tomaterna, smula ner lagerbladet, tillsätt salt och koriander. Späd med vattnet och sjud i 5 minuter.
• Rosta bröden och stek äggen. Lägg lock på stekpannan så äggvitan stelnar också på gulans översida.
• Fördela soppan i fyra tallrikar, lägg brödskiva på varje och äggen ovanpå brödet. Ät soppan direkt.

Vårrullar med ananas och ingefärssås

• 3 dl böngroddar på burk eller färska groddar
• 2 dl bambuskott, finhackade
• 4 dl riven vitkål
• 4 dl riven morot
• 4 dl skivad purjolök
• Olja och sesamolja
• Kryddor: ingefära, vitlök, currypasta och soya samt salt
• 8 dl basmatiris, kokad
• ca 45 små plattor vårrulleblad av singapore-typ.
Woka grönsakerna i en panna med olja, sesamolja, ingefära och vitlök och ”thaicurrypasta” eller liknande samt någon matsked soya. Låt svalna och blanda med det kokade riset
Fyll vårrullar med ett par matskedar av blandningen, rulla ihop och lägg i smord långpanna. Pensla med olja ovanpå.
Låt stå i ugn, 225 gr i cirka 10 minuter

Ananas och ingefärssås

• 4 msk sesamfrö
• 3-4 vitlöksklyftor
• 4 dl ananas i bitar
• 1 liter grönsaksbuljong
• 2 dl skivad purjolök
• 5 msk färsk riven/hackad ingefära
• 2 dl socker samt salt
Gör buljongen och lägg ner de övriga ingredienserna. Låt koka upp och sjud några minuter. Låt svalna.
Mixa tills blandningen blir slät. Red av med majsmjöl och smaka av med olja, salt och Sambal olek 
Servera rätten med jasminris och sallad.

Pastadeg

• 6 dl bakvetemjöl, special
• 2 ägg
• 1 tsk salt
• 2 msk olivolja
• 4 msk kallt vatten
Häll mjölet i en bunke. Tillsätt äggen och salt. Rör om. Häll ner oljan i en tunn stråle samtidigt som man rör ordentligt så det blandas. Gör samma sak med vattnet. Blanda med sleven så det håller ihop något. /Detta kan också göras i en food-processor. Sluta när degen är som stora klumpar./
Ta upp på bord och bearbeta för hand. Behöver knådas kraftigt tills degen är fast och smidig.
Dela i tre delar och sno ihop vart och en i plastfolie så den inte torkar på ytan. Låt vila minst en kvart i rumstemperatur.
Använd gärna pastamaskin till att veva degen tunnare och tunnare. /Garanterat tid- och kraft- och tålamodsbesparande att använda maskin mot att kavla själv./ Pudra med mjöl emellanåt så det inte klibbar ihop. Dela i tunna eller breda tagliatelle. Lägg på linneduk eller häng fritt och låt torka. Förvaras i plastpåse i kylen.
Kokas i saltat vatten med olja ca 3-5 minuter. De man kavlar ut själv blir tjockare och behöver längre koktid.

Randig grönsakspaté med örtsås

Det här behövs till 12 skivor
Morotspuré  
4–5 st, 500 g, medelstora morötter  
2 tsk potatismjöl  
3 msk creme fraiche  
1 ägg  
1/2 tsk salt  
1/2 krm vitpeppar
Ärtpuré   
400 g frysta ärter  
2 tsk potatismjöl  
3 msk creme fraiche  
1 ägg  
1/2 tsk salt  
1/2 krm vitpeppar
Grönkålspuré  
800 g färsk grönkål eller 500 g fryst  
2 tsk potatismjöl  
3 msk creme fraiche  
2 ägg  
1/2 tsk salt  
1 krm mald muskotnöt
Gör så här :
• Skala och skär morötterna i bitar. Koka dem i lättsaltat vatten tills  de är väl mjuka och låt dem sen rinna av väl. Kör morötterna till puré i en matberedare eller mixer.
• Blanda samman purén med potatismjöl, creme fraiche, ägg och kryddor.
• Smörj en avlång 1 1/2-liters bakform. Smörj en remsa smörpapper eller aluminiumfolie. Lägg det på botten av formen och häll ner morotspurén.
• Koka ärterna enligt förpackningen. Låt dem rinna av väl och kör till puré i matberedare eller mixer. Gör på samma sätt som med morotspurén. Häll purén försiktigt i formen.
• Förväll grönkålen om färsk används. Hetta upp den i en vid kastrull så att all vätska ångar bort. Tina fryst grönkål eller spenat och pressa ur vätskan. Kör grönkålen till puré i matberedare och gör på samma sätt som med de övriga.
• Häll purén i formen.
• Sätt ugnen på 175 gr.
• Täck formen med smörpapper och grädda patén i nedre delen av ugnen, 50–60 min till 65 gr innertemperatur. Låt patén kallna i formen.
• Stjälp upp patén, dra bort smörpappret och skär den i skivor. Servera ev med örtsås.

Örtsås

• Blanda samman:
4 dl lätt creme fraiche med
3 msk senap,
2 msk honung,
1 msk vitvinsvinäger,
1 krm vitpeppar,
½ tsk salt och
1 dl finhackad dill.
• Låt såsen stå några timmar i kylen för att mogna.
Låt väl smaka, hälsar Barbro som mailat oss sin favorit på julbordet.

Rotmos

• Skala 1 kg kålrot och 5-6 råa potatisar
• Skär i kålroten i kuber och koka i lättsaltat vatten
• Tillsätt 2 tsk salt per 1/2 liter vatten.
• Dela potatisen och lägg i den efter en halvtimme.
• Häll av spadet, spara lite, och mosa med elvispen när allt är mjukt. Späd med spadet. Runda av med smör.

Öländska kroppkakor , 12 – 20 st

1 ½ kg rå potatis av fast sort, inte mjölig
4 stora kokta kalla potatisar  
½ tsk salt  
(1 ½ ) – 2 dl vetemjöl  
alternativt 1 dl vetemjöl+ 1 dl kornmjöl
Fyllning:   
3 hg rimmat fläsk  
½ – 1 gul lök  
½ tsk nystött kryddpeppar  
lite svartpeppar
• Skala och riv den råa potatisen. Sila från vattnet genom en saftduk/gles handduk – det behövs mindre mjöl då.
• Mosa eller mal den kokta potatisen. Blanda ihop och tillsätt stärkelsen som bildades i botten på vattnet.
• Tillsätt salt och mjöl och knåda hastigt ihop degen på mjölat bakbord.
• Bryn tärnat fläsk och lök. Krydda.
• Forma potatissmeten till bullar och tryck in 1 1/2 msk fyllning i varje. Lägg i lätt saltat och kokande vatten. Koka sakta utan lock ca 45 minuter.
• Servera med smält smör eller grädde samt med lingon.
Kuriosa och fakta om öländska koppkakor, länk här

Karins grönsaksbiffar

25 – 30 st biffar
4 potatisar
4 morötter
4 små lökar
½ dl hackad dill
7 rödbetor
2 kålrötter, små
1 selleri
1 palsternacka
1 ½ msk örtsalt  
200 – 300 g riven ost  
pepper och örtkrydda
• Koka rotfrukterna lite mjuka.
• Dela och mal på rivskiva i assistent.
• Stek eller värm i ugn

Raggmunk, 2 portioner

• Riv 8 potatisar mellangrovt
• 1 tsk salt blandas i samt 2 msk vetemjöl samt 1 dl mjölk och 1 ägg
• Blanda och stek i margarin
• Servera med lingon och fläsk

Varm potatissallad

3/4 kg potatis, ca 8-10 st
1 tsk salt per liter vatten
1 msk kapris
1 finhackad saltgurka
Dressing:  
1 äggula  
1 tsk senap  
4 msk matolja  
2 msk vinäger  
½ krm vitpeppar  
2 msk finhackad persilja
• Koka potatisen 20 minuter. Skala och skär i skivor. Lägg potatis, kapris och gurka i en karott.
• Blanda dressingen. Häll över den varma potatisen och servera till korv, kött eller fisk.

Skånsk leverpastej

½ kg svinlever
¼ kg späck i bit
10 ansjovisfiléer (alt ansjoviskryddade sillfiléer)
1 gul lök, uppfräst
2 äggulor
100 g margarin, smält
1 kaffekopp mjöl
1 kaffekopp tjock grädde
1 kaffekopp tunn grädde
1 tsk vitpeppar, mald
2 tsk salt
2 msk socker
3 msk god konjac

• Skär levern och låt den dra i mjölk över natten. Skölj av och låt rinna av.
• Levern males 6 gånger i kvarn. Den 7:e gången males löken, ansjovisen och späckbiten med. Allt males helst ännu en gång. (Om en assistent används, tar man fina hålskivan och mal endast 4 gånger allt som allt.)
• Därpå iblandas de övriga ingredienserna. Smörj en form och häll i massan.
• Gräddas i ugn i vattenbad, 200 grader. Blir värmen för stark ovanpå, lägges ett smörpapper över formen. Ungefär 1 timme fordras för att få pastejen svagt brun tvärsigenom. Pastejen får svalna i formen. Första dagen är den inte så lämplig att skära.
(Receptet är ursprungligen min farmors och jag har inte ändrat mycket i det. Det är synd att kalla det ”lättlagat” men det är väl värt mödan. KARIN)

Mangokyckling

Det här behövs: 
1 kyckling (eller kycklingdelar) Eller köp färdiggrillad kyckling 
Grillkrydda (eller något liknande) 
Salt & peppar 
100 gram margarin 
1 flaska Mango Chutney (”hot” om det finns flera sorter) 
2 tärningar kycklingbuljong  
5 dl. Creme Fraiche  
Ris att äta till (gärna jasminris)

Gör så här:
• Sätt ugnen på 175 grader
• Dela kycklingen i 4—8 delar
• Lägg den och margarinet i ugnsfast form eller långpanna
• Krydda rejält med salt, peppar och grillkrydda
• Stek i ugnen ca. 35-40 minuter

När kycklingen är klar:
• Hetta upp 5 dl. vatten i grytan eller kastrullen som den färdiga rätten skall serveras ur och tillsätt kycklingbuljongtärningarna
• Tag vara på skyn & häll den i grytan med buljongen
• Tillsätt drygt halva flaskan Mango Chutney (servera resten till maten)
• Tillsätt Creme Fraiche
• Rör om så allt blandar sig ordentligt
• Lägg i kycklingbitarna
• Låt puttra på låg värme medan riset kokar
Räcker till 3-4 personer, beroende på hur hungrig man är. Koka rejält med ris till: såsen är god! Ska det räcka till fler kan du bara ”plussa på” mer kyckling och sås ”på en höft”.

Marinad till älgkött

1 flaska lättöl  
½ dl vinäger  
1 -2 tsk krossade enbär  
5 vitpepparkorn  
1 vitlöksklyfta  
1 morot  
persiljekvistar
• Täck en bunke med kött och marinad. Vänd ibland så det blir jämnt marinerat. Tid: 2 – 4 dygn beroende på hur stort köttet är och hur starkt man vill marinera. Salta och krydda före eller under stekning.
Tillaga marinerat kött före ev djupfrysning.

Piroger med dinkelmjöl

  • 70 g margarin
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 
15 g färskjäst
  • 1/2 dl surdeg
  • 
1/2 tsk salt
  • 
1 ägg
  • 6 1/2 – 7 1/2 dl dinkelmjöl, siktat

Fyllning:

Ungefär en liter fyllning. Man kan ta det man har och krydda det lite mer än vanligt för pirogdegen gör att smaken lätt blir för mesig. Sist hade jag följande fyllning:
1 hackad, stekt lök med ringlat honung över
3 dl kokt quinoa
3 dl kycklinggryta med jordnötsås

Kryddor:
tandorikrydda, 1 hackad chilifrukt. Salt peppar och en vitlök.
Smält margarin i en kastrull, Häll i mjölk och värm till 37 grader. Smula ner jästen och tillsätt surdegen. Tillsätt salt, ägg och mjöl.
• Arbeta till en smidig deg som får jäsa i bunke 30-40 minuter. Ta upp på bakbord och arbeta smidig.
• Dela i 12 delar. Kavla ut tunt och lägg fyllning på. Nyp ihop pirogen med en ås överst. Lägg på smord plåt. Täck över och låt jäsa dragfritt en halvtimme. Pensla försiktigt med ägg. Grädda i 225 grader ungefär en kvart.