Vill du bli lycklig

– skaffa dig en trädgård!

Udda rätter

Gör egen växtmjölk: havremjölk, mandelmjölk och sojamjölk

Krämig rågstuvning

Vi borde använda mera av våra inhemska sädesslag som ersättning för till exempel ris. Rågstuvningen går att använda som tillägg till det mesta och är mättande.

Ingredienser, 4 pers:

  • 2 dl hel råg
  • 1 l grönsaksbuljong
  • 1 gul lök
  • 2 kvistar timjan
  • 2 champinjoner
  • 2 dl crème fraîche
  • 1 kruka persilja
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här:

  1. Koka rågen nästan klar i en liter vatten, enligt tidsangivelse förpackningen.
  2. Finhacka lök och champinjoner. Tillsätt rågen.
  3. Häll över grönsaksbuljong så det täcker och sjud tills all buljong är inkokt.
  4. Rör ner creme fraiche och finhackade örter. Smaka av med salt och peppar.

Servera till till exempel svedjerova.

Grönsaksbuljong

Ingredienser, 5-7 liter:

  • 2kg morot- ekologisk
  • 3 bitar rotselleri- ekologisk
  • 2 st palsternacka- stora ekologisk
  • 7 små gullökar- ekologisk
  • 2 fänkål- ekologisk
  • 1 vitkål- ekologisk
  • 3 st lagerblad
  • 8 st vitpepparkorn
  • 1 nypa salt Inte salta buljong som ska frysas!

Gör så här:

  1. Skrubba alla grönsaker noga.
  2. Tärna grovt.
  3. Lägg i en 10 liters kastrull med vatten så det täcker och tillsätt kryddor.
  4. Sjud på låg värme under lock i minst 5 h.
  5. Toppa upp med mer vatten vid behov. Låt gärna dra över natten.
  6. Sila, pressa vätskan ur rotsakerna och smaka upp med salt.

Tips:

Salta inte buljong som du fryser in. Saltmängden beror på vad du kommer att använda grönsaksbuljongen till. Bättre att salta rätten som du använder buljongen i.

Använd ekologiska rotsaker så behöver du inte skala annat än rotsellerins jordiga delar.

Reducera buljongen efter egen smak.

Använd de urkokta, färdigt kryddade rotsakerna i t.ex potatismos, gryta eller gör en rotsakspuré.

Gott till buljongen är wraps av tunnbröd med kokt ägg, senap, strimlat äpple, kålrabbi, rökt skinka och rucola.

Bovetecrumpets

http://taffel.se/recept/veganska-bovetecrumpets-med-citron-och-rosmarin