Vill du bli lycklig

– skaffa dig en trädgård!

Tomat- och gurkinläggningar

Inlagd gurka

  • 2 kg inläggningsgurka
  • 8 dillkronor
  • 2 lagerblad
  • 4 msk senapsfrön
  • 10 svartpepparkorn
  • 2 kryddnejlikor
  • 1 morot
  • 1 liten gul lök
  • 1 bit pepparrot
  • 2.75 liter  vatten
  • 125 gram salt
  • 400 gram socker
  • 2 liter 5-procentig ättika
Gör så här:
  1. Tvätta gurkorna noga
  2. Lägg dillkronor, lagerblad, senapsfrön, pepparkorn och kryddnejlika i botten av burken
  3. Ställ gurkorna på högkant i burken
  4. Överst läggs en skiva av vardera lök, morot och pepparrot
  5. Värm vattnet till 70° och blanda i salt, socker och ättika
  6. Häll den varma lagen över gurkorna intill 1 cm från burkens kant
  7. Förvara svalt

https://svenska.yle.fi/recept/2015/02/08/inlagd-gurka

 

Tomatmarmelad

https://svenska.yle.fi/artikel/2018/04/16/overraska-med-tomatmarmelad-pa-ostbrickan

Inlagd squash

Ingredienser:
4 st squash
2 små gula lökar
2 dl ättiksprit (12%)
4 dl strösocker
6 dl vatten
2-3 tsk senapsfrö
5 msk grovt hackad persilja eller dillkronor

Skär squashen i halvmånar. Skär löken i tunna skivor.

Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull och koka upp. Lägg i senapsfröna och dra kastrullen från värmen, låt svalna.

Varva squash med lök och persilja i en väl rengjord burk. Häll på lagen och låt stå i kylen över natten innan den används.

Den här satsen räckte till 2 st 1-liters glasburkar.

https://matochodla.blogspot.com/2010/07/inlagd-squash.html?m=1

 

Inlagd gurka / smörgåsgurka eller alternativt squash

Inlagd gurka, en stooor burk

1 kg västeråsgurka/inläggningsgurka
rejält med krondill, ca 7 stora dillkronor
1 rödlök
1 liten bit färsk pepparrot
2 msk senapsfrön
3 svartvinbärsblad (kan uteslutas)
2 dl ättiksprit 12%
3 dl vatten
4,5 dl socker
1 dl salt

Skiva gurkorna i skivor, rätt så tjocka. Skär rödlöken i klyftor och hacka pepparroten i mindre kuber. Varva gurka, rödlök, pepparrot, krondill, senapsfrön och vinbärsblad i en stor burk. Blanda ättiksprit, vatten, socker och salt tills sockret och saltet nästan löst sig, häll det sedan över gurkorna i burken. Se till att allt täcks med ättikslagen, det går annars att pressa ner gurkorna lite. Förslut burken med lock och ställ in i kylskåp i ca 2 veckor innan den är färdig. Den håller ungefär ett år i kylskåp men brukar gå åt tidigare.

Saltgurka

15 gurkor
Dillstjälkar
Blad av svart vinbär
100 g pepparrot

Tvätta, lägg i kastrull, häll över 1 dl salt, utan jod.
Koka en lag bestående av:
1 liter vatten
1 dl salt
2 tsk socker
2 dl ättiksprit 12%


Dag 2
Skölj och torka av gurkorna.
Skiva o varva med blad o dillen.
Skär pepparroten och lägg i.
Står sig till nästa säsong.
Ställ burkarna i ugnen 100 grader, låt kallna innan du slår på lagen, annars spricker burkarna.
Så goda.

 

Relish

10 ”bufféportioner”
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 st finhackad röd chili
  • 0,5 st tärnad mango
  • 6 st grovhackade tomater
  • 0,5 dl rödvinsvinäger
  • 0,5 dl råsocker
  • 2 st tunt skurna salladslökar
  • 2 tsk färskriven ingefära
  • 1 st vitlöksklyfta, pressad
  • 1 st stor paprika

Så här gör du

  1. Värm paprikan i en kastrull med olja tills den är mjuk.
  2. Tillsätt chilin och vitlöken, därefter tomaterna. Sjud på svag värme tills tomaterna saftar sig, cirka 5 minuter.
  3. Tillsätt mango, ingefära, socker och vinäger, sjud utan lock cirka 15 minuter.
  4. Smaka av med salt. Låt kallna, blanda till sist ner den skurna salladslöken.