Vill du bli lycklig

– skaffa dig en trädgård!

Gråpäron

Inlagda päron

Efterrätt med lättvispad grädde. Toppa anrättningen med rostade mandelflarn.

1 vaniljstång
1 liter vatten
4 dl socker
3–5 stjärnanis
16 små päron, gärna svenska gråpäron
2 tsk Atamon
1 msk mandelflarn till servering


1. Dela vaniljstången längs med.
2. Koka upp vatten, socker, vaniljstång och ­stjärn­anis.
3. Skala päronen, men behåll stjälkarna.
4. Lägg päronen i lagen och låt sjuda i 30 minuter.
5. Lägg över päronen i en väl rengjord och torr burk.
6. Kyl ned lagen och häll i Atamon och rör om. (behövs inte om du ska äta päronen inom en vecka.)
7. Häll över lagen på päronen och förslut burken. Låt vaniljstången och någon stjärnanis följa med i burken, det blir extra dekorativt.

 

Inkokta päron i vanilj- och kaneldoftande lag
4 portioner

4 st gråpäron eller conference. Ca 800 g
Färskpressad citron 2 msk, 30 g
1 liter vatten
400 g honung
100 g strösocker
2 st kanelstång, 8g
3 tsk hel kardemumma, 9 g
1 st vaniljstång

Servera till lättglass med enkel chokladsås eller kolasås (till recept)

Gör så här

1. Skala päronen och skrapa av det bruna på skaften så att de inte missfärgar päronen.

2. Lägg päronen i en skål med vatten och hälften av citronsaften för att undvika att de mörknar.

3. Koka upp vatten, citronsaft, honung, socker, kanelstänger, kardemumma och den skårade vaniljstången.

4. Lägg i päronen och låt sjuda i cirka 15 minuter. Koktiden kan variera för olika päron.

5. Känn med kniv eller potatissticka om de är mjuka. Godast är de om de inte är för mjuka utan har lite motstånd.

6. Ställ kastrullen kallt och låt päronen svalna i lagen med lock.

7. Servera päronen med lite av lagen, en klick vaniljglass och lite choklad- eller kolasås till.

Kolasås:

4 portioner

2 dl vispgrädde, 200 g
100 gströsocker
130 g ljus sirap

50 g smör eller margarin

3 kryddmått vaniljsocker
0,5 tsk malen ingefära eller kanel

Servera till glass

Anvisningar

1. Blanda grädde, socker, sirap och häften av smöret i en kastrull.
2. Koka upp tills såsen fått kolaliknande konsistens. Rör om då och då så att såsen inte bränner vid.
3. Tillsätt resten av smöret, vaniljsockret och eventuellt ingefära eller kanel.
4. Servera såsen het till exempelvis vaniljglass och bär eller inlagda päron