Vill du bli lycklig

– skaffa dig en trädgård!

Onödiga kakor

Pomeransbiscotti, ca 50 st

  • 200 g mandel
  • 
100 g smör
  • 
3 ägg
  • 
2 ½ dl strösocker
  • 
1-2 tsk malen pomerans
  • 
1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 
6 ½ dl vetemjöl
  • • Hacka mandeln grovt
    • Smält smöret och låt det svalna
    • Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt det avsvalnade smöret och rör om.
    • Blanda pomerans, vaniljsocker, bakpulver och mjöl. Rör ner det i äggsmeten tillsammans med mandelhacket
    • Arbeta till en lös deg på mjölat bord. Dela i fyra delar.
    • Forma till avlånga rullar. Lägg dem på två plåtar. Platta till något.
    • Grädda mitt i ugnen i 200 grader cirka 25 minuter.
    • Skär i sneda bitar. Ställ dem på högkant och låt torka 1 timme i 75 graders ugn. Låt stå kvar i ugnen. Förvaras i burk.

Chokladbiscotti, ca 30 st

1 ägg
1 dl strösocker, rågat mått
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk kanel
50 g bitterchoklad/mörk choklad, grovhackad
50 g mandel
50 g pinjekärnor

Vispa ägg, socker, vaniljsocker pösigt i en skål. Använd helst maskin.
• Lägg mjöl, bakpulver, kanel i en annan skål. Vänd försiktigt ner äggblandningen i mjölblandningen.
• Blanda ner choklad och nötter.
• På ett mjölat bakbord görs två rullar, ca 20 cm långa och 2,5 cm breda Lägg över till mjölad plåt.
• Grädda i 180 grader 20-25 minuter.
• Låt svalna fem minuter. Skär sedan med skarp kniv ca 30 skivor på snedden. Lägg tillbaka på plåten och eftergrädda 10-15 minuter. Vänd efter halva tiden. Låt torka ordentligt i svag ugnsvärme.

Biscotti med pistagenötter och apelsin, ca 50 st

4 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 ½ dl strösocker
2 ägg + 1 äggula
½ tsk mald kardemumma 
1 msk rivet apelsinskal, enbart från det gula 
2 dl pistagenötter, skalade 
1 gula + 1 msk vatten till pensling

• Blanda mjöl, bakpulver, strösocker och apelsinskal.
• Arbeta in äggen. Degen blir lös och kladdig.
• Knåda sist in pistagenötterna.
• Gör tre delar och rulla dem i längder som passar plåten. Lägg på bakplåtspapper. Pensla.
• Grädda mitten av ugnen ca 20 minuter i 175 grader..
• Svalna innan man skär längderna på snedden i 1½ till 2 cm breda skivor.
• Sänk värmen på ugnen till 100 gr och låt torka på plåt minst 30 minuter med luckan på glänt.
• Förvaras i burk.

Biscotti , två varianter med kryddor, ca 40 st

3 ägg
3 äggulor
4dl strösocker
Ungefär 8 ½ dl vetemjöl, gärna specialvetemjöl
1 tsk bakpulver
Äggvita till pensling

Variant 1. Pepparkakskryddning
1 påse färdigblandade pepparkakskryddor,
3 msk, Santa Maria
½ tsk salt
1 tsk vaniljsocker

Variant 2. Tandoorikryddning
1 msk Tandori Masala,
kryddmix på burk, ”Rajah”
1 msk citronsaft

Dessa två kryddor har jag använt i mina biskotti

• Vispa ägg, socker, kryddblandningen pösigt i en skål. Använd helst maskin.
• Blanda mjöl och bakpulver och vänd försiktigt ner i äggblandningen.
• På ett mjölat bakbord görs fyra ganska kletiga rullar, ca 20 cm långa och 2,5 cm breda Lägg över till mjölad plåt.
• Pensla med äggvita och grädda i 180 grader 20-25 minuter.
• Låt svalna fem-tio minuter. Skär sedan med skarp kniv ca 40 skivor på snedden. Lägg tillbaka på plåten och eftergrädda 10-15 minuter i 100 grader i ugnen. Vänd efter halva tiden. Låt torka ordentligt i svag ugnsvärme.

Biscotti med saffran, ca 60 st

1 ägg
1 dl strösocker
125 g mjukt smör eller margarin
1 ½ dl mjölk
1 kuvert saffran,
½ g 
1 dl mandel, grovt hackad
5-6 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver

• Rör ägg och socker.
• Tillsätt smöret i klickar, mjölk, saffran, mandel och 5 dl av mjölet blandat med bakpulvret.
• Arbeta hastigt samman degen. Rulla ut den till 3 längder. Lägg dem på plåt med bakpapper.
• Grädda i övre delen av ugnen cirka 10 minuter i 225 grader
• Låt svalna något. Skär längderna i sneda, smala bitar.
Rosta dem på plåt med snittytan upp. Det tar 5-8 minuter. Stäng av ugnen och torka skorporna i eftervärmen.

Biscotti med rosépeppar och mandel, ca 50 st

4 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 ½ dl strösocker
1 tsk mald ingefära eller 2 msk inlagd finhackad ingefära
50 g mandel, mald
50 g smält smör eller margarin
2 ägg
2 tsk rosépeppar
100 g hel mandel med skal

• Blanda mjöl, bakpulver, socker och ingefära.
• Tillsätt smör, ägg och malda mandeln.
• Arbeta hastigt samman degen.
• Arbeta in mandlar och rosépeppar
• Rulla degen till 2 längder. Lägg dem på plåt med bakpapper.
• Grädda i övre delen av ugnen cirka 20 minuter i 200 grader
• Låt svalna en kvart.
• Skär längderna i sneda, smala bitar. Torka dem på plåt med snittytan upp 10 minuter i 100 graders värme. Stäng av ugnen och torka skorporna i eftervärmen.

Biscotti med calvados, citron och mandel, ca 35 st

2 – 2½ dl vetemjöl
½ dl fint rågmjöl
½ tsk bakpulver
1 dl strösocker
1 dl torr-rostad mandel
finhackat gult skal från en citron
1 äggvita
1 äggula
1 msk calvados

• Rosta mandeln med skal i en stekpanna. Låt svalna
• Vispa äggula, socker, citronskal och calvados pösigt
• Tvätta visparna ordentligt och vispa vitan i fettfri bunke så det blir hårt skum
• Vänd ner vitan i smeten
• Blanda ner bakpulver i mjölet och arbeta ihop till smidig deg
• Dela i två delar och fördela mandeln. Gör två längder och lägg på bakplåtspapper
• Grädda i övre delen av ugnen 20 – 25 minuter i 175 grader
• Låt svalna något.
• Skär längderna i sneda, smala bitar. Torka dem på plåt med snittytan upp 10 – 20 minuter i 100 graders värme.

Italienska skorpor med tranbär och mandel, biscotti, ca 35 st

2 dl mald sötmandel + en bittermandel
2 dl socker
1 tsk bakpulver
½ tsk salt 
1 dl finhackad torkad tranbär som fått ligga och dra i 3 msk tranbärsjuice ett antal timmar
2 ägg
4 dl vetemjöl
Dekorering:
½ dl strösocker blandat med 4-5 droppar röd karamellfärg

Rosa socker som dekoration – lite överflödigt och kitchigt.
• Blanda degen. Baka ut tre rullar och lägg dem på bakplåtspapper. Dekorera ena halvan av rullarna med rosa strösocker.
• Grädda i övre delen av ugnen 20 – 25 minuter i 180 – 190 grader
• Låt svalna något.
• Skär längderna i sneda bitar. Torka dem på plåt med snittytan upp 10 – 20 minuter i cirka 100 graders värme. Vänd under halva tiden

Sockerskorpor – finskorpor, ca 120 st

2 ägg
3 dl strösocker
150 g mjukt smör
3 dl grädde eller gräddmjölk
2,5 tsk hjorthornssalt
2,5 tsk bakpulver
12 dl vetemjöl, ev lite mer

• Blanda ingredienserna och gör små bollar. Cirka 60 stycken
• Grädda i ugn 175 grader till de får lite färg
• Dela dem försiktigt med gaffel.
• Torka i ugn 175 grader och låt eftertorka i lägre temperatur. Ugnsluckan på glänt.

Finskorpor med kardemumma, ca 70 st

100 g margarin eller smör
½ dl strösocker 
1 tsk stött kardemumma 
3½ dl vetemjöl 
2 tsk bakpulver 
1 dl kall mjölk
• Rör samman fettet och sockret.
• Tillsätt de övriga ingredienserna och arbeta snabbt ihop en deg.
• Ställ den kallt 30 minuter.
• Baka ut degen till en rulle, skär den i 35 bitar och forma dem till bollar.
• Lägg dem på smord plåt och grädda i mitten av ugnen i 225° ca 10 minuter.
• Låt de små bullarna svalna något innan de klyvs med hjälp av en gaffel.
• Rosta och torka skorporna i 175° ca 15 minuter.
• Låt dem svalna men kallna helt i en burk annars blir de för knastriga.