Paprika och chili

Paprika – vill stå ljust

NÄR: Så inomhus 8-10 veckor innan utplantering.

HUR: Så knappt 1 centimeter djupt, i februari-mars för plantor till kallväxthus och i mars-april för utplantering på friland. Låt plantorna stå ljust och luftigt efter uppkomsten i omkring 20 grader. När de fått några riktiga blad planteras de om i krukor. Nu kan temperaturen sänkas något.

TRIVS I: Soligt, varmt och skyddat läge med en lucker, mullrik och varm jord med god tillgång på kväve och fosfor. Planteras gärna tillsammans med basilika eller lökfamiljen. Plantorna måste bindas upp eller stöttas. I växthus kan uppbunden paprika bli så hög som 2-3 meter om den sås tidigt. Beskär till 2-3 grenar och fäst upp dem längs hängande trådar. Skörda kontinuerligt.

MÅR BRA AV: Extra gödning vid fruktsättningen och framåt, täck gärna med färskt gräsklipp. Vattna i jorden och inte på plantorna. Vattna inte heller på kvällen, den fuktiga miljön gynnar svampsjukdomar. I växthus bör du lufta eller skugga om det blir för varmt, vid temperaturer över 30 grader blir befruktningen dålig och plantan kan tappa ­blommorna.

 

Man kan köpa utplanteringplantor på plantskolor; de ska omplanteras under april och maj när temperaturen stigit över 15 °C. Placera varje planta i en rad med 30-50 cm avstånd från varandra och raderna med 50-70 cm mellanrum.

Jorden ska vara av medelstruktur, väl dränerad och ha ett lätt surt pH-värde och ligga soligt.

Gödsling är en viktig del av paprikans skötsel. Under odlingen ska de gödslas minst tre gånger och gärna inna man börjar odla också. När de första blommorna slår ut, när frukterna bildas och till sist när man börjar skörda.

Placera rötterna en bra bit under jordytan så att de första bladen befinner sig precis ovanför jorden. Plantera genast ut groddplantorna annars kan rötterna trassla ihop sig. Vattna dem ofta men undvik att vattna för mycket.

”Kan jag så fröer direkt från färsk paprika?

Odla Svarar:

Hej,

ja du kan alltid prova, det som kan vara kruxet är när man tar fröer direkt från en köpepaprika är att det oftast inte blir samma sorts paprika som kommer upp. Om paprikan är en hybrid, vilket det troligen är så blir inte fröerna sortäkta, det kan alltså bli vilken paprikasort som helst som du får upp från fröet iställe för din spetspaprika. Jag hoppas du hänger med 🙂 Till exempel, om man köper en påse med frön och det står F1 hybrid, då betyder det att om du sedan tar frön från den växten så blir det inte samma växt som du tog fröerna från. Om det däremot inte står F1 hybrid på påsen så blir det samma sort när du tar för, då kallas det att fröerna är sortäkta.

Jag hade provat men det kan vara lite i senaste laget att så paprika nu då det tar ganska så lång tid från groning till skörd på just paprika och till exempel chili. ”

 

Spetspaprika – förodla från januari

Capsicum annuum ’Corno Di Toro rosso’

Snackspaprikor med italienskt ursprung. Blir vid full mognad gul eller röd med härlig smak, kan även skördas grön. Föredrar varm och skyddad växtplats i kruka, på friland eller i växthus. Förodla i januari till april.

Förkultiveras inomhus i såjord. Ljusgroende. Fukta jorden före sådd och tryck endast lätt ned fröerna på ytan. Täck med klar plast försedd med lufthål. Håll sådden vid 20-25 grader, ljust och något svalare efter groning. Utplanteras efter avhärdning när frostrisken är över. Odlas på varmt uteläge, i växthus eller liknande.

(Sex st frön för 46:- på Impecta)

https://www.odla.nu/fragor-svar/rod-spetspaprika

Chilipeppar


Den odlas på ungefär samma sätt som paprika men behöver konstant vattning. När den är färdig att skördas beror dess styrka på hur mycket vatten den fått de 2- 3 föregående dagarna. Om du vill att de ska vara mycket starka så minska dramatiskt på vattningen.

Sjukdomar och skadedjur som kan skada paprika:
Bladlöss, mjöllöss (vita flygare), baggarajsmott, svart broddmask, vecklare, knäckarlarver, trips, malar, mjöldagg, gråmögelotröta, Sclerotinia (svampsjukdom), sjukdomar orsakade av bakterier.

Näringsinnehåll

Gul och röd paprika innehåller nästan 4 gånger mer c-vitamin än apelsin.

Paprika innehåller flera karotenoider och lykopen, som alla skyddar kroppen från infektioner. Gul och röd paprika är bäst, det ser man på färgen. Gult är karoten och rött är lykopen.

Vitamin B6, C och K, betakaroten, andra karotenoider och lykopen.

Antioxidanten betakaroten omvandlas i kroppen till A-vitamin. Paprika skyddar lungorna från infektioner och motverkar astma, skyddar synen och minskar risken för ögonsjukdomar.