Tunnbröd
Nygräddade tunnbröd till frukost eller soppa, som kvällsmål eller wrap.
Tunnbröd är vårt gammelnordiska svar på gott och näringsrikt bröd. Hemligheten ligger i mjölet. Satsa på inhemskt mjöl av god kvalitet.
Ingredienser, 12 st:
- 50 g jäst
- 4 dl mjölk
- 4 dl vatten
- 2 tsk hjorthornssalt
- 0.5 tsk salt
- ½ dl strösocker
- 75 g ljus sirap
- 500 g rågsikt
- 500 g speltmjöl- finmalt är viktigt
- speltmjöl- till utbakning
- smör- till servering
Gör så här:
- Smula jäst i en bunke.
- Värm vatten och mjölk till 37 c, slå över jästen och rör ut.
- Blanda i sirap, socker, hjorthornssalt och salt.
- Tillsätt rågsikt och speltmjöl efterhand. Knåda till smidig lös deg.
- Låt jäsa 30 min under duk.
- Dela i 12 lika stora delar.
- Kavla ut till rundlar med rikligt med speltmjöl, ca 3 mm tjocka.
- Värm ugnen med pizzasten eller osmord plåt i.
- Grädda tunnbröd på varm pizzasten hastigt på båda sidor, ca 2 minuter per sida.
Förvara under handduk till servering.
Gott nygräddat med smör och ev. en god lagrad ost.
Programmet: https://arenan.yle.fi/1-4276679#autoplay=true (7:30 – 13:15 minuter in i programmet)