Vill du bli lycklig

– skaffa dig en trädgård!

Örtabulla från Ramkvilla

Recept komponerad av Karin Gustafsson, www.nygardslimpan.se

Ett rågbröd med surdeg och örter som passar till frukostbröd, kuvertbröd eller till en kvällsmacka med en öl. Receptet ger ca 24 bullar.

Blanda:

  • 300 g surdegsgrund
  • 150 g ljummet vatten
  • 150 g grovt rågmjöl

Blanda surdeg med vatten och grovt rågmjöl. Ställ bunken med plast över på ett varmt ställe för att få igång surdegen. Tar 1 timme eller mer beroende på hur aktiv surdegen är när du börjar bakningen.

Gör så här:

Tillsätt:

  • 200 g ljummet vatten
  • 6 gram eller 50 gram färsk jäst

Lös upp 6 gram färsk jäst i en del av vattnet. Bara sex gram behövs om du har en fungerande surdeg. Saknar du surdeg kan du istället använda ett paket jäst, 50 gram.

  • 50 g ( ½  dl) rapsolja
  • 10 – 15 g (drygt ½  msk) salt
  • 150 g finmalet rågmjöl
  • Cirka 500 – 550 g vetemjöl
  • Rosmarin. 1 msk torkad och väl mortlad. Eller en näve färsk rosmarin som finhackas
  • Dragon. 1 msk torkad och väl mortlad. Eller en näve färsk som finhackas
  • 1 – 1 ½ dl oskalade sesamfrön.

Tillsätt ingredienserna och knåda ihop degen en stund så den blir smidig. Ställ att jäsa cirka 45 minuter på varmt ställe med handduk eller plast över.

Dela i två delar. Gör två rullar med lätta händer, alltså knåda inte på nytt. Skär 24 delar. Pensla ena snittytan med vatten och vänd ner den i sesamfrön. Lägg på två plåtar med sesamytan uppåt. Jäs bullarna ytterligare 45 minuter under bakduk på plåt.

Grädda totalt ca 12 minuter. Börja på 250°C i cirka 6 minuter. Sänk temperaturen efter halva tiden till 225°C och grädda ytterligare ca 6 minuter tills de fått lite färg.

Augusti 2018