Recept komponerad av Karin Gustafsson, www.nygardslimpan.se
Ett rågbröd med surdeg och örter som passar till frukostbröd, kuvertbröd eller till en kvällsmacka med en öl. Receptet ger ca 24 bullar.
Blanda:
- 300 g surdegsgrund
- 150 g ljummet vatten
- 150 g grovt rågmjöl
Blanda surdeg med vatten och grovt rågmjöl. Ställ bunken med plast över på ett varmt ställe för att få igång surdegen. Tar 1 timme eller mer beroende på hur aktiv surdegen är när du börjar bakningen.
Gör så här:
Tillsätt:
- 200 g ljummet vatten
- 6 gram eller 50 gram färsk jäst
Lös upp 6 gram färsk jäst i en del av vattnet. Bara sex gram behövs om du har en fungerande surdeg. Saknar du surdeg kan du istället använda ett paket jäst, 50 gram.
- 50 g ( ½ dl) rapsolja
- 10 – 15 g (drygt ½ msk) salt
- 150 g finmalet rågmjöl
- Cirka 500 – 550 g vetemjöl
- Rosmarin. 1 msk torkad och väl mortlad. Eller en näve färsk rosmarin som finhackas
- Dragon. 1 msk torkad och väl mortlad. Eller en näve färsk som finhackas
- 1 – 1 ½ dl oskalade sesamfrön.
Tillsätt ingredienserna och knåda ihop degen en stund så den blir smidig. Ställ att jäsa cirka 45 minuter på varmt ställe med handduk eller plast över.
Dela i två delar. Gör två rullar med lätta händer, alltså knåda inte på nytt. Skär 24 delar. Pensla ena snittytan med vatten och vänd ner den i sesamfrön. Lägg på två plåtar med sesamytan uppåt. Jäs bullarna ytterligare 45 minuter under bakduk på plåt.
Grädda totalt ca 12 minuter. Börja på 250°C i cirka 6 minuter. Sänk temperaturen efter halva tiden till 225°C och grädda ytterligare ca 6 minuter tills de fått lite färg.
Augusti 2018