Vill du bli lycklig

– skaffa dig en trädgård!

Glutenfria bröd

Fröbröd med groddar

Ref https://sproutly.se/sidor/groddat-frbrd

Ingredienser till 1 bröd:

1 msk fiberhusk
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
2 dl kokande vatten
2 dl havremjöl
200 g groddat bovete
2 tsk bikarbonat
1 ½ tsk salt
1 ½ dl yoghurt (3% fetthalt)
1 dl mörk sirap
1 dl rostade pumpakärnor
1 dl rostade hasselnötter
1 dl torkade tranbär

Olja till formen och havremjöl att strö över

Gör så här: 

Blanda husk, linfrön och sesamfrön i en stor bunke. Häll över det kokande vattnet och blanda väl. Låt svälla 10 minuter.
Blanda havremjöl, groddat bovete, bikarbonat och salt i en annan bunke.
Tillsätt mjölblandning, yoghurt och sirap i den stora bunken med fröblandningen.
Vispa med elvisp ett par minuter så att allt blandas väl. Tillsätt pumpakärnor, nötter och tranbär.

Häll smeten i en oljad brödform (ca 2 liter). Strö lite havremjöl över.
Låt vila övertäckt i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 200°C. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.
Låt stå minst en halvtimme innan brödet stjälps upp på galler.

 

Bröd på grodd mungböna

Du behöver:

ca 200 gram mungbönor som groddats i 2-3 dygn (max 1 cm svans)

2 dl solrosfrön

2 dl havregryn eller 3 dl boveteflingor

1 1/2 dl vita sesamfrön

2 msk chiafrön

1 dl sötmandel

3 msk fiberhusk

2 tsk salt

1 msk stött kummin

3 dl kallt vatten

1 msk honung

3 msk olivolja

Gör såhär:

Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke.

Rör ihop det kalla vattnet, olivoljan och honungen och blanda sedan ner i de torra ingredienserna.

Smeten ska vara blöt, men inte rinnigt blöt. Känns det för vattnigt kan du hälla i mer boveteflingor eller havregryn.

Tryck ut smeten i bakplåtspapper i formar och låt stå i ca 3 timmar.

Låt sedan brödet gräddas i mitten av ugnen, 170 grader och 70 minuter.