Vill du bli lycklig

– skaffa dig en trädgård!

Efterrätter

Recept på Kokosbollar och ”Mums-Mums”

Gräddbullar, kokosmums – kärt barn har många namn
Ca 20 styck, glutenfri
4 ½ dl strösocker
3/4 dl florsocker
1 äggvita
1 ½ dl vatten, kallt
1 ½ msk gelatinpulver
1 ½ dl vatten, kokhett
5 dl kokosflingor
1 msk kakaopulver
• Blanda strösocker, florsocker, äggvita och det kalla vattnet i en skål.
• Rör ner gelatinpulvret i det heta vattnet. Tillsätt detta i socker-ägg-blandningen.
• Vispa alltsammans med elvisp, helst en ballongvisp, i minst 30 minuter med relativt hög hastighet. Det ska bli en pösig och fast smet. För att kunna vispa äggvita bra måste alla verktyg och bunkar vara fria från fett.
• Blanda samman kokosflingor och kakaopulver. Sikta kakaon om det är klumpar. Häll lite av det på bottnen av en långpanna eller form, 20×30 cm. Häll i smeten. Strö över ett lager strössel. Ställ i kylskåp tills smeten stelnat, cirka 2 timmar. Skär den i 20 bitar, ca 4×5 cm stora. Rulla snittytorna i strösslet tills de är helt täckta. Förvaras svalt. Kan frysas in, helst styckvis.

Vill man krångla till det kan man göra ”Mums-Mums” så här:
500g ljus blockchoklad
20 smörgåsrån, (det finns glutenfria kex att köpa)
• Stansa smörgåsrånen till runda plattor med hjälp av ett glas eller annan lämplig form. Spritsa ut smeten på plattorna. Det utgår från att man fått smeten så stel att man kan spritsa.
• Ställ dem i frysen en timme.
• Smält blockchokladen i mikrovågsugn eller i kastrull över ångbad. Doppa sedan toppen på mums-mumsen i chokladen och ställ dem på tork.
• Förvara svalt. De går utmärkt att frysas in.
Försvinnande gott!

 

Äppelkaka, Elsies

Cirka 10 äpplen
Kaffebröd, bullar eller längd motsvarande fem bullar
1 ½ dl strösocker
4 ägg
1 liter mjölk
75 g margarin
ca 10 småkakor
• Skala och skär äpplena i tärningar
• Skär även bullarna i tärningar.
• Lägg ner tärningarna i en stor ugnsfast form, minst tre liters eller tre matbrödsformar. Sockra och blanda.
• Vispa äggen och mjölken och häll över. Det ska täcka äpple/bröd
• Låt stå och dra 30 minuter
• Skär margarin i tunna skivor och lägg över.
• Smula ner kakorna ovanpå margarinet.
• Ställ in i ugnen, 200 gr, cirka 1 timme. Täck om det blir alltför brunbränt.
• Serveras ljummen med vaniljsås.
Tack Elsie i Kopparfly för detta gamla recept!

 

Fluffig äppeldessert, 6-8 portioner

• Smöra en stor ugnsfast form och lägg i äppelbitar så det täcker botten. Krydda med nymald kardemumma, cirka 1 tsk.
• Vispa tre ägg med 1 ½ dl socker med maskin så det blir luftigt. Vänd ner 1 ½ dl mjöl med 1/2 tsk bakpulver i äggblandningen. Droppa ner 2 droppar bittermandelolja. Det motsvarar två rivna bittermandlar.
• Sprid ut smeten över äppelbitarna. Lägg ner äppelklyftor ovanpå smeten. Krydda lite mer med kardemumma överst.
• Grädda i 200 graders ugn 20-25 minuter. Serveras ljummen med vaniljvisp. 

Recept med bakpulver passar inte bra att dubblera, har jag märkt. Om du ska göra en hel långpanna av denna dessert så blandar du hellre två smetar och täcker över äpplena.

Farmors Majkens födelsedagstårta

Maräng:  
2 äggvitor  
2 ½ dl socker
Smet:  
3 äggulor  
1 ½ dl socker  
5 msk mjölk  
½ smält smör  
2 ½ dl mjöl  
5 tsk bakpulver  
1 tsk vaniljsocker
100 g flagad mandel  
3 dl vispgrädde
• Vispa marängen först. (Se till att ha fettfria verktyg)
• Vispa gulorna och socker i en annan bunke
• Vispa i mjölken och smöret.
• Blanda bakpulver och vaniljsocker i mjölet och vänd ner det i smeten.
• Denna smet bredes ut på en väl smord plåt eller hellre bakplåtspapper
• Bred ut marängen ovanpå
• Strö över mandeln över marängytan
• Gräddas i 20 minuter i 200 gr.
• Låt kakan svalna och vispa under tiden vispgrädden
• Dela kakan i två delar.
• Lägg grädde på den nedre halvan och lägg den andra halvan ovanpå
• Tårtan blir god om den får stå och dra i kylskåp tills dagen efter

Holgers kola

  • 
3 dl socker
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl sirap
  • 1 msk vaniljsocker
  • (3 msk kakao)
  • 
50 g smör eller margarin

• Koktid ca 45 minuter
• Kulprov, cirka 120 grader
• Tjockbottnad kastrull
• Omrörning då och då
• Smord form med raka kanter
• Klipp kolan i bitar innan den kallnat
Detta recept kommer från Holgers familj på gården i Högdalen i början av 60-talet. Det tar tid att koka denna kola, men är väl värt besväret. Man måste koka detta relativt långsamt, annars skär sig smeten. Kulprov: Droppa ner lite kola i ett glas kallt vatten. När smeten håller ihop som en kula i vattnet är den klar. Den smorda formen gör man av smörpapper som viks så det blir en låda. När kolan är delad slås den in i små smörpapperspaket.

”RIVALKOLA”

Det här behövs: 
1 kkp. sirap 
1 kkp socker 
4 msk. cacao 
6 msk margarin
Gör så här:
• Smält margarinet
• Tillsätt sirap, socker & cacao
• Koka i ca. 3 minuter
• Häll smeten i smord form
• Låt svalna
• ÄT!!!!

Seg chokladmousse

250 g god blockchoklad  
2 msk florsocker  
½ dl mjölk  
4 ägg
• Dela äggen och vispa vitorna till ett hårt skum
• Smält chokladen i vattenbad
• Blanda ner florsocker och mjölk i den smälta chokladen.
• Blanda ner äggulorna, ett i taget.
• Vänd ner chokladsmeten i den hårdvispade vitan.
• Häll upp i portioner. Räcker till 8 små kaffekoppar.
För att lyckas vispa vita till ett hårt skum måste man ha absolut fettfri skål och visp och inte ett uns kvar av gulan.